Nie możesz doczekać się sezonu grillowego i spotkań ze znajomymi i rodziną przy kiełbasce i karkówce? Jeśli twój sprzęt pamięta już zdecydowanie za dużo takich imprez, to być może nadszedł czas na zakup nowego modelu. Bogactwo wyboru produktów w tej kategorii może być sporym zaskoczeniem. Sprawdź, jakie grille są dostępne w sklepach i który z nich najlepiej odpowiada twoim wymaganiom i potrzebom.

Grill węglowy

To właśnie takie modele nadal cieszą się największą popularnością, dlatego można liczyć na niemały wybór asortymentu w tej kategorii. Węglowe grille Weber dzięki obecności dymu i żaru zapewniają ponadto niepowtarzalny smak i aromat pieczonego na ruszcie mięsa bądź innych produktów spożywczych. Są też znacznie tańsze niż np. ich gazowe odpowiedniki. Jednocześnie wraz z dymem do żywności może przedostawać się wiele szkodliwych substancji, jeśli węgiel drzewny np. pochodzi z niesprawdzonego źródła. Ponadto ubrania i włosy mogą pachnieć dymem, należy pamiętać też o zamknięciu okien w mieszkaniu. Ważne jest także regularne czyszczenie grilla węglowego, co może być dość uciążliwym zajęciem.

Grill gazowy

Grill gazowy to często niemała inwestycja, ale ma wiele zalet. Przede wszystkim taki sprzęt nie powoduje powstawania dymu, który może przeszkadzać np. sąsiadom. Jego obsługa nie jest skomplikowana, a na dodatek nie trzeba męczyć się z rozpaleniem ognia czy też pilnowaniem płomienia i żaru. Potrawy przygotowane w grillach z palnikami gazowymi z oferty sklepu Grill Majster swój wyjątkowy smak zawdzięczają szynom aromatyzującym. Na takie blaszki skapuje tłuszcz, który następnie w wyniku kontaktu z rozgrzaną powierzchnią odparowuje i przenika do znajdującej się nad szynami żywności. Ponadto w grillach gazowych ciepło jest rozprowadzane równomiernie. Ich jedynymi minusami są waga i konieczność wymiany butli.

Grill elektryczny

Zalety grillów elektrycznych są pod wieloma względami zbliżone do mocnych stron modeli gazowych. Przede wszystkim przyrządzanie potraw nie wymaga rozpalania ognia, nie pojawia się zatem dym. Obsługa tego typu urządzeń również jest bardzo prosta, ruszt nagrzewa się szybko, a temperatura może być regulowana. Możliwa jest też obecność tacki ociekowej na tłuszcz, działającej dość podobnie jak szyny aromatyzujące w grillach gazowych. Za wadę można uznać ograniczoną mobilność, która jest związana z koniecznością podłączenia urządzenia do prądu.

Grill na pellet

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z istnienia grillów na pellet, a takie modele zdecydowanie są warte uwagi. Mogą sprawdzić się zwłaszcza w przypadku właścicieli domów, które są ogrzewane właśnie tym paliwem. Pellet powstaje z odpadów drewna i jest zdecydowanie bardziej przyjazny środowisku i ludzkiemu zdrowiu niż węgiel. Na dodatek jego spalanie powoduje powstawanie małych ilości popiołu, który można śmiało wykorzystać jako nawóz w ogrodzie. Ponadto grillowane mięso i warzywa będą mieć niepowtarzalny smak i bardzo charakterystyczny aromat. Do minusów można zaliczyć wysoki koszt zakupu i obecność dymu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here