Owoce to delikatne produkty, które łatwo ulegają utlenieniu i w efekcie psuciu. Zawierają dużo cukru (głównie fruktozy), której rozkład przyspiesza dojrzewanie. Warto zatem rozważnie kupować i przechowywać owoce, oszczędzając tym samym swoje pieniądze.

Owoce warto kupować w niewielkich ilościach i wedle potrzeby. Jak pokazują badania konsumenckie, to najczęściej wyrzucane produkty w gospodarstwach domowych. Lepiej kilka razy zawitać do sklepu w ciągu tygodnia, niż trudzić się ze zbyt dużym zapasem w domu. Jeżeli już się zdarzy ich nadmiar, musimy przechowywać je w odpowiedni sposób. Do tego celu nada się lodówka, chłodny kąt w kuchni, patera na owoce lub koszyki. Zwracaj także uwagę, czy nie kupujesz uszkodzonych lub nadpsutych już owoców. Nawet małe wgniecenie jest sygnałem, że wewnątrz może się już rozpoczynać proces rozkładu.

Jabłka

Jabłka możesz przechowywać poza lodówką, ponieważ na ich powierzchni tworzy się naturalna warstwa wosku. Jego zadaniem jest ochrona wnętrza przed pleśnią i bakteriami, dlatego niektóre odmiany możesz trzymać w chłodnym miejscu nawet całą zimę. Do piwnicy nada się wiklinowy koszyk, który zapewni dobrą wentylację. Do domu idealna będzie patera na owoce, na której poukładasz kilka sztuk, które domownicy zjedzą na bieżąco. Pamiętaj o regularnym przeglądzie jabłek i od razu wyrzucaj nawet lekko nadpsute egzemplarze. Dzięki temu kolejne jabłka nie zarażą się pleśnią. Paterę na owoce kupisz tutaj https://szkloidekoracje.pl/pl/c/PATERY-NA-OWOCE/63

Krótki termin

Niektóre owoce mają bardzo krótki termin przydatnosci do spożycia. Głównie są to: maliny, jagody, truskawki, wiśnie, porzeczki, borówki. Takie owoce przechowujemy maksymalnie dwa dni, dlatego nie da się ich kupić na zapas. Trzeba je po prostu spożywać w dniu zakupu lub najdalej na następny dzień. Jeżeli faktycznie nie możemy zjeść wszystkiego, warto owoce umyć i zamrozić na później (przydadzą się np. do zrobienia sorbetu).

W lodówce

Owoce najlepiej czują się w niskich temperaturach, dlatego do ich trzymania świetnie nadaje się lodówka. Najlepsza jest dolna półka lub szuflada, gdzie temperatura wynosi około 8-10 stopni C. Zanim jednak ułożymy w niej żywność, musimy wyłożyć dno szuflady ręcznikiem papierowym, który będzie wchłaniał nadmiar wilgoci. Większość produktów, jakie znajdują się w lodówcce oddaje wodę, która następnie skrapla się na ściankach, półkach i pozostałej żywności. Zbyt duża wilgoć może przyspieszać psucie się owoców, zwłaszcza tych miękkich.

Egzotycznie

Niektóre owoce bardzo nie lubią lodówki – takie są banany, pomarańcze, cytryny, mandarynki i limonki. Do ich przechowywania lepsza będzie zwykła patera na owoce, którą możesz ustawić w chłodniejszym miejscu w domu.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here