Jakie serwetki do ozdoby stołu w restauracji?

on

Serwetki to nieodłączny element każdej eleganckiej dekoracji stołu. Jeśli szukasz pomysłów na stworzenie atrakcyjnej stylizacji w swoim lokalu gastronomicznym, kawiarni, hotelowej stołówce lub innym miejscu pełniącym podobną funkcję, poniżej znajdziesz opis czterech różnych typów serwetek, które pomogą udekorować stół i jednocześnie zapewnią Twoim gościom większy komfort spożywania posiłków. Jakie to serwetki?

Cztery rodzaje serwetek dekoracyjnych na stoły

Do najpopularniejszych kategorii serwetek stołowych zaliczyć możemy serwetki flizelinowe, papierowe, ażurowe i materiałowe. Pierwsze wyróżnia wysoki poziom sztywności, gwarantowany przez specyfikę materiału, z jakiego zostały wykonane. W związku ze specyficznymi właściwościami flizeliny serwetek flizelinowych często używa się do tworzenia dekoracyjnych kompozycji przestrzennych. Można zwijać je w rulony, ustawiać pionowo, tworzyć z nich jakiegoś rodzaju figurki, zupełnie jak w origami. Najpopularniejszą i jednocześnie najtańszą wersją dekoracyjnych serwetek stołowych są ich papierowe wersje. W sprzedaży znaleźć można tysiące odmian serwetek papierowych różniących się od siebie wielkością, kształtem, kolorem czy rodzajem naniesionych na ich powierzchnię nadruków. Za najtrwalsze i najbardziej eleganckie serwetki stołowe uchodzą ich materiałowe wersje. Takie serwetki sprawdzą się przy wyjątkowo uroczystych okazjach. Zwykle stosuje się je w najbardziej eleganckich lokalach. Wysokim poziomem dekoracyjności, a przy tym przystępną ceną, charakteryzują się z kolei serwetki ażurowe wykonane z dobrej jakości papieru. Takie serwetki to atrakcyjna ozdoba stołu pasująca do kawiarni czy hotelowych sal restauracyjnych.

Który rodzaj serwetek wybrać?

Jeśli zależy Ci na cenie, najrozsądniejszym wyborem będzie zakup tanich serwetek papierowych wyróżniających się atrakcyjnym wykonaniem. Gdy chcesz połączyć niską cenę z elegancją, możesz wybrać trwałe serwetki flizelinowe, ewentualnie ażurową wersję serwetek papierowych. Eleganckie lokale najczęściej sięgają po serwetki materiałowe, wykonane z tkanin łatwych do utrzymania w czystości, a przy tym stosunkowo tanich, takich jak uszlachetniany poliester. Ta syntetyczna tkanina nadaje się do formowania, przez co serwetki tego typu zyskują charakterystykę podobną do wspomnianych już wcześniej serwetek flizelinowych wykonanych z materiału o wyjątkowych właściwościach.

Wybór serwetek na stół do lokalu gastronomicznego typu restauracja, w największym stopniu zależy od charakterystyki wystroju jego wnętrza. W lokalach o wyższym standardzie zwykle stawia się na serwetki usztywniane, na przykład serwetki flizelinowe lub materiałowe. W przypadku lokali niższej klasy, na przykład w kawiarniach, najczęściej za ozdobę stołu odpowiadają serwetki papierowe, ewentualnie uch ażurowe wersje.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *